Trumpin twiplomatia ruokkii ennakkoluuloja

Vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen amerikkalaiset alkoivat puhua pehmeästä vallasta (soft power), jota tarvitaan ulkopolitiikassa kovan ja sotaisan voiman tilalle. Tuolloin usein lausuttu kysymys ”miksi he vihaavat meitä” on siirtynyt kiinalaisten huulille. 

Presidentti Trump on syyttänyt Kiinaa COVID-19 viruksesta tavalla, joka kylvää ennakkoluulojen siemeniä hallitsemattomiin rihmastoihin eri puolilla maailmaa. Presidentin harkitsematon syyttely on eskaloitunut tavallisten amerikkalaisiin asenteisiin. Nicholas Cull, tunnettu julkisuusdiplomatian professori, on nähnyt kampuksellaan rasismin nostavan päätään Trumpin viestinnän takia. 

Pandemian selättäminen vaatisi kansainvälistä tutkimusyhteistyötä, yhteistä agendaa, mutta ”China virus” -syytökset ovat tehneet COVID-19:sta myös propaganda-aseen Trumpille. 

Maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluva diplomaatti möläyttelee ulkopoliittisesti vaarallisia viestejä Twitter-tilillään tavoitteenaan kääntää katse oman maansa ongelmista toisaalle. Trump miettii täysin itsekkäästi tulevia vaaleja. Kiinalaiset viranomaiset ovat pitäneet naamansa peruslukemilla. Kiinan mielestä ei ole aika mustamaalata vaan keskittää voimat rokotuksen mahdollisimman nopealle kehitystyölle, jotta virus saadaan taltutettua ja globaali talous elpymään. Tämä on kiinalaisjohdon pääviesti, mutta puheiden sävy Kiinassakin on muuttunut puolustuksesta hyökkäävään suuntaan. Koventunut linja vaikuttaa ihmisten asenteisiin. Ulkomaalaisia kohti on syljeksitty kaduilla Kiinan kaupungeissa.

Ken on maailmassa vaikuttavin?

Kiinan taloudellinen vahvistuminen tapahtui jo ennen pandemiaa, mutta se pelottaa juuri nyt, kun Yhdysvallat on syöksymässä kohti lamaa. Taustalla voi olla myös pelkoa siitä, että Kiinan presidentti Xi Jinping on päässyt hankkimaan kansainvälisessä diplomatiassa ilmaherruutta , joka Yhdysvalloilla oli toisen maailmansodan jälkeen. Suurvaltapoliittinen asetelma on muuttunut ja muiden maiden on otettava kantaa, kyettävä liittoutumaan jännitettä vähentääkseen, kuten Guardianin kolumnisti Martin Kettle kolumnissaan kuvaili  Varsinkin Euroopan Unionin jättäneellä Britannialla on pohdittavana paikkansa diplomatian muuttuneella pelikentällä.

Jos Yhdysvalloissa presidentti haluaa ostaa rokotuksia Saksasta yksinoikeudella amerikkalaisille, kehottaa juomaan hydroksiklorokiniinia koronan ehkäisemiseksi, kiristää rahalla WHO:ta tekemään strategisia muutoksia oman maansa eduksi, mitä me voimme olettaa tavallisten ihmisten ajattelevan? Trump on oppikirjan mukaisesti johtajana läsnä, hän johtaa edestä, omalla esimerkillään. Hän twiittaa mielipiteensä ja eriävät mielipiteet hän tuomitsee valeuutisina. Hän nimittelee surutta vieraan vallan edustajia tolloiksi. Trump antaa mallin käyttäytyä. Osa äänestäjistä sen omaksuu, myös etiikan.

Informaatiosodan esimerkki

Myös Kiinassa ja Kremlissä tehdään propagandaa, mutta länsimaissa on miesmuistissa toisenlainen Amerikka. Siksi kotisohvalta tarkasteltuna sammakoita suustaan suoltavan Trumpin suuri kannatus vaikuttaa lähinnä sadulta tai sketsiltä. Pasi Kivioja kutsui Suomen Kuvalehdessä Yhdysvaltoja oivallisesti Absurdistaniksi.

Nationalismi ja protektionismi nostavat rumaa päätään, vaikka COVID-19 on meille kaikille yhteinen uhka. On inhimillistä kertoa rakentavia pikku-uutisia korona-ajasta, mutta isossa kuvassa tämä globaali katastrofi on tuskallista seurattavaa. Köyhät kärsivät eniten. Yhdysvalloissa luottokortti on pääsylippuna sairaalahoitoon. Afrikan maissa tai Intiassa ei edes ole sairaaloita, mihin mennä. Ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä. Samaan aikaan suurvaltojen propaganda, valepuheet ja disinformaatio rehottavat.

Suurvaltasuhteissa olisi todellakin aika soft power -politiikalle. Mutta juuri se maa, jossa diplomatiaa on kehitetty ja jossa merkittävät vaikuttajat kuten Henry Kissinger ovat auttaneet ihmisiä ympäri maailman ymmärtämään kiinalaista politiikkaa ja kulttuuria, onkin muuttunut heikoimmaksi lenkiksi ulkosuhteiden kentällä. Voimme vain kuvitella, millaisen käsityksen yli miljardia kiinalaista saavat amerikkalaisista, jotka äänestävät miestä, joka kutsuu pandemiaa kiinalaisten aiheuttamaksi joukkomurhaksi?  Eikä ole sekään samantekevää, millaisilla viesteillä Kiina syytöksiin vastaa. 

20 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *