Mediaetiikka

Sananvapaus tarkoittaa, että voimme julkaista tietoa ja mielipiteitä kenenkään ennalta estämättä. Se tuo kuitenkin mukanaan vastuun sanotusta.

Median etiikka on merkityksellistä jokaiselle. Joukkoviestintä vaikuttaa jokaisen elämään. Journalismi voi tuottaa suurta vahinkoa, loukata yksityisyyttä tai tuomita syyttömän. Mutta vaikenemalla tärkeä tieto voi jäädä yleisön tavoittamattomiin.

Koska viestin välittäminen on oikein, koska väärin?

Mediaetiikan osana pidetään myös viestin tiedollista arviointia: oliko sen sisältö totta ja väitteet hyvin perusteltuja. Voidaanko tiedonvälitykseltä odottaa täyttä tasapuolisuutta ja objektiivisuutta? Mediakentän muutos hämärtää journalismin rajoja ja aiheuttaa ennenkokemattomia tilanteita.

Artikkelit

Journalismin uusi objektiivisuus – Yleisö haluaa journalismilta syvällisyyttä, journalisti luotettavuutta, molemmat uskottavuutta.  Aki Petteri Lehtinen kertoo, miten tämän päivän journalismi voi olla objektiivista pragmatistien käytännöllisen tieto-opin hengessä.

Etiikka digitaalisessa mediassa – Ovatko digitaalisen mediakulttuurin tuomat eettiset kysymykset uusia vai vanhoja? Henrik Rydenfelt esittelee ajankohtaisia aiheita yksityisyydestä tekoälyyn.

Essays and cases – Helsingin yliopiston opiskelijoiden englanninkielisiä kirjoituksia mediatapauksista ja -ilmiöistä.

The Future of Media Ethics – Konferenssiesitelmiä 2016: Stephen Ward, Charles Ess, Kaarle Nordenstreng ja Henrik Rydenfelt.

Mediaetiikan luennot – Henrik Rydenfeltin Helsingin yliopiston viestinnän ja filosofian opiskelijoille pitämien luentojen materiaaleja syksyltä 2013.

Median ja sosiaalisen median etiikan luennot – Henrik Rydenfeltin luentojen materiaaleja syksyltä 2014.

Media, Society and Culture, syksy 2019 – Henrik Rydenfeltin luentojen materiaaleja.