Stubbin sananvapaus

Suomalaiset ja varsinkin suomalainen media yrittävät kovasti muodostaa suhtautumistaan sosiaalisessa mediassa aktiiviseen ja yläpurentaansa auliisti itseotetuissa valokuvissa esittelevään tulevaan pääministeriin.

Kriittinen keskustelu alkoi verkkomedian innokkasti lietsomana jo tänään. Se syntyi twiiteistä, jotka Alexander Stubb lähetti kello 11-12 aikoihin – samana päivänä kuin minihallitusneuvottelut ovat käynnissä.

Screenshot 2014-06-19 at 15.24.26
Ilta-Sanomat.fi 19.6.2014

Screenshot 2014-06-19 at 16.07.44
HS.fi 19.6.2014

Politiikan toimittajat olisivat toki voineet huomata, että hallitusneuvottelut keskeytettiin kello 10 ja niitä on jatkettu myöhemmin iltapäivällä. Neuvottelupöydästä tai sen viereltä ei twiittaillut edes Stubb.

Työtä, ei pelleilyä

Suomalaisten neuvottelujen kuvasto on ollut vuosikymmenestä toiseen sama. Vakavailmeiset miehet istuutuvat Jaffa-pullojensa ääreen, ovi suljetaan uutiskameroiden edestä. Seuraavan aamun uutislähetyksiä varten harmaat herrat kömpivät salamavalojen eteen pikkutakit rutussa ja silmäpussit poskipäillä sammaltamaan tuloksista.

Tupakatkin on ollut tapana polttaa salassa. Onhan kyse vakavista asioista.

Mutta on pääministerilläkin oikeus tietää, mitä ympärillä tapahtuu. Ennen älypuhelimet eivät kuuluneet neuvotteluihin, koska niitä ei ollut olemassa. Nyt niiden käyttö ja sosiaalisen median keskustelujen seuraaminen voi olla suotavaa tai jopa välttämätöntä. Se on osa tehtävää työtä.

Ja haittaakohan sekään neuvottelujen etenemistä, jos addikti tupakkatauon sijasta pitää twittertauon?

Mutta sananvapaushan oli meidän?

Perinteisen median suhtautumista Stubbin ylettömään aktiivisuuteen sosiaalisessa mediassa voisi kuvata ristiriitaiseksi.

Twiittailusta nyt järkyttyneissä toimituksissa Stubbin näkyvyydestä ja julkisuudesta on toisaalta otettu kaikki irti.

Screenshot 2014-06-19 at 16.06.54
HS.fi 16.6.2014
Screenshot 2014-06-19 at 15.23.48
Ilta-Sanomat.fi 19.6.2014

Stubbin twiittejä odotettiin Kokoomuksen puoluekokouksen aikaan niin ahkerasti, että pettyneiden toimittajien oli tehtävä juttu niiden puutteesta.

Screenshot 2014-06-19 at 16.23.02
Yle.fi 14.6.2014

Toisaalta twitter-kommentteja ja niiden käyttöä valtiovallan viestinnän välineenä on pyritty vähättelemään päivän uutiskommenttien tavoin.  Sosiaalisen median käyttöä on ankaralla arvostelulla jopa pyritty rajoittamaan.

Syykin on selvä ja perustava: pelko.

Mitä tehdä pääministerille, jonka twitter-tilillä on enemmän seuraajia kuin sanomalehdellä tilaajia? Mitä tekee media, jos tieto ei enää kuljekaan totuttuja kanavia pitkin?

Stubbin noustessa pääministeriksi journalistien on päätettävä, ottavatko he ulostulot sosiaalisessa mediassa vakavasti vai jättävätkö twiitit kokonaan huomioimatta. Viihteenä ja tylsän uutispäivän täytteenä niitä ei enää voi käyttää.

Aivan erityisesti median pitäisi tajuta lopettaa sosiaalisen median käytön arvosteleminen. Stubbin twiiteistä ja mediaesiintymisistä voi hyvin olla monta mieltä. Mutta sananvapaus se on pääministerilläkin.

111 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *