Sananvapaus sananvapautta vastaan

Ministerin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla, Oulussa kaupunginvaltuutettuja uhkaillaan raiskauksella, kansanedustajaehdokkaaseen käytiin käsiksi Helsingissä.

Kyse ei ole yksittäisistä sekopäistä vaan laajemmasta ilmiöstä. Kaduista pyritään tekemään poliitikoille vähemmän turvallisia.

Eduskuntapuolueen videomainoksessa maahanmuuton aiheuttaman närkästyksen synnyttämä fiktiivinen hahmo käy väkivaltaiseen hyökkäykseen pääministeriä ja tämän turvamiestä vastaan.

Mainos teki tehtävänsä: video nousi päivänpolttavaksi aiheeksi. Keskustelun seurauksena Finnkino ilmoitti, että mainosta koskevan trailerin esittäminen päättyy sen teattereissa 26.3.2019.

Epäselväksi jää, onko mainosta ollut tarkoituskaan näyttää tätä pidempään. Miksi mainosta ei vedetty pois heti, jos taustalla olivat eettiset syyt?

Finnkinon ilmoituksesta seurasi tavalliseen tapaan uhriutuminen: sananvapautta rajoitettaan, eikä joitakin näkemyksiä hyväksytä.

Mitä mainoksesta pitäisi ajatella?

Vaalien alla sananvapauden katto on korkealla ja seinät leveät. Ehdokkaat ja puolueet saavat esittää lavealla pensselillä maalattuja, jopa ristiriitaisia lupauksia. Edes selkeitä epätotuuksia ei voi joukosta poistaa jonkinlaisella esikarsinnalla. Äänestäjät päättävät, keneen eniten luottavat.

Mainospaikan tarjoajalle tilanne on vaikea muistakin kuin liiketoiminnallisista syistä. Kuka voi valita, mitkä poliittiset mainokset ovat elokuvateatteriin sopivia? Jos valinnan kuitenkin tekee, se olisi parasta tehdä ennen kampanjan loppumista.

Väkivallan hyväksyminen tai siihen yllyttäminen ylittävät rajan.
Kun puolueen videolla suhtaudutaan ymmärtävästi kasvottomaan väkivaltaan politiikkoja vastaan, omaa sananvapautta käytetään toisten pelottelemiseksi ja vaientamiseksi. Sananvapauden ihanteella tätä on mahdotonta puolustaa.

Iltalehden toimittaja Lauri Nurmi viittaa aihetta koskevassa kolumnissaan (IL 25.3.2019) osuvasti filosofi Karl Popperiin, joka varoitti turhaan suvaitsemasta niitä, jotka eivät itse kunnioita toisten vapauksia ja oikeuksia. Tästä on kyse, kun sananvapautta käytetään sitä itseään vastaan.

Suomessa ei ole lautakuntaa tai toimielintä, joka suoraan pystyisi rajoittamaan vaalien alla tapahtuvaa keskustelua, sananvapauden ydintä. Valinta väkivaltaa ymmärtävän ja väkivallattoman politiikan välillä tehdään vaaleissa.

Korjattu kansanedustajaehdokasta koskevaa sanamuotoa 25.3.

11 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.