Ostatko terroristin maailmankuvan?

Pariisin terrori-iskujen jälkeen media toistelee, että terrori-iskujen tarkoitus on kylvää pelkoa.

Mutta mitä terroristi hyötyy siitä, että pelkäämme?

Pelolla on merkitystä vain, kun se muuttuu sanoiksi ja teoiksi: rasistiseksi puheeksi, syrjinnäksi, väkivallaksi.

Silloin terroristit ovat saavuttaneet tavoitteensa: heidän maailmankuvansa on piirtynyt mieliimme. Siinä kuvassa maailmaan jakautuu kahteen leiriin: meihin ja heihin, hyvään ja pahaan. Jokainen kuuluu jompaankumpaan leireistä: ne, jotka eivät ole meidän puolellamme, ovat meitä vastaan.

Pariisin terrori-iskut ovat mainos maailmankatsomukselle – mainos, jonka hinta on tuoreimpien tietojen mukaan 128 ihmishenkeä.

Vääristynyt kuva

Näyttävillä iskuilla terroristit maalaavat kuvaa voimakkaasta järjestöstä, joka levittäytyy kaikkialle ja jolta ei ole turvassa kukaan. Vetoamalla uskontoon he esittävät muslimit ihmisinä, jotka ovat valmiita väkivaltaan uskontonsa puolesta, tappamaan vääräuskoisia.

Kuva on irvokkaasti vääristynyt. Sen huomaa katsomalla peiliin.

Terroristien maailmankatsomuksessa ”me” länsimaalaiset vastustamme islamia väkivaltaisesti. Meistä jokainen on ristiretkeläinen, joka pyrkii kylvämään tuhoa muslimienemmistöisten maiden alueelle, tappaa muslimeja sekä pilkata ja häväistä heidän uskoaan.

Kuvaus voi olla totta joistakin länsimaalaisista, mutta vain harvimmista. Ristiretkeläinen tuskin tulee peilissäsi vastaan.

Aivan yhtä vääristynyt on terroristien kuvaus muslimeista tai oman liikkeensä vaikutusvallasta muslimien joukossa.

Todelliset me ja he

Viimeisten kuukausien aikana yhteiskunnallisessa keskustelussa on keskitytty tuhansiin turvapaikanhakijoihin, jotka ovat tulleet Suomeen pääasiassa muslimienemmistöisistä maista.

Suuri osa heistä hakee turvapaikkaa lähtömaansa turvallisuustilanteen tai kokemansa vainon vuoksi. Monet turvapaikanhakijat ovat samojen terroristien uhreja, eivät heidän tukijoitaan. Suomeen jo asettuneiden muslimien yhteisöt tuomitsevat terrorismin yksimielisesti.

Totuudenmukaisessa kuvassa olemme me, jotka emme pyri lietsomaan pelkoa, vihaa tai väkivaltaa.

Ja olemassa ovat myös he, jotka pyrkivät korostamaan omaa merkitystään ja levittämään vinoutunutta maailmankatsomustaan juuri vihan, pelon, syrjinnän ja väkivallantekojen avulla, tulevat mistä uskonnollisesta ja kulttuurisesta taustasta tahansa.

Meitä on enemmän, myös Pariisin jälkeen.

16 kommenttia

 1. Faktapitoisuuspoliisi

  “Suuri osa heistä hakee turvapaikkaa lähtömaansa turvallisuustilanteen tai kokemansa vainon vuoksi.”

  Mihin tilastoon jolla on virallista näyttöä tämä faktana esitetty henkilökohtainen mielipiteesi perustuu? Mielestäni on eettisesti erittäin arveluttavaa keksiä omasta päästään väittämiä joita väittää muille faktana. Olet etiikkasi kanssa hyvin pahasti hakoteillä.

  Minä henkilökohtaisesti väitän että suuri osa hakee turvapaikkaa paremman elintason toivossa. Ja oikeastaan vain pieni osa on puhtaita sotapakolaisia. On monia asioita jotka tukevat omaa väittämääni. En silti etiikan vuoksi voi väittää sitä absoluuttiseksi totuudeksi.

  1. Henrik Rydenfelt Artikkelin kirjoittaja

   Turvapaikkaa tai toissijaista suojelua haetaan ja saadaan mm. omaan ryhmään kohdistuvan vainon tai lähtömaan turvallisuustilanteen perusteella. Valtaosa Suomeen lähikuukausina saapuneista turvapaikanhakijoista tulee juuri niistä maista, joissa esiintyvän vainon ja heikon turvallisuustilanteen taustalla ovat terroristit tai näitä tukevat toimijat. Minulla ei ole mitään “henkilökohtaista mielipidettä” siitä, kuinka moni turvapaikanhakijoista on kansainvälisen suojelun tarpeessa. Maahanmuuttovirasto ratkaisee jokaisen hakemuksen hakijan yksilöä koskevien faktojen valossa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *