Mitä väliä on neljällä delfiinillä?

Tamperelainen huvipuisto Särkänniemi järjesti vuoden 2016 eniten huomiota saaneen kotimaisen tapahtuman. Se yritti siirtää delfinaarionsa neljä delfiiniä ulkomaille kenenkään huomaamatta.

Siirto ei tullut täytenä yllätyksenä. Kesäkuun lopulla Aamulehti uutisoi, että Särkänniemi on saanut Suomen ympäristökeskukselta luvan siirtää delfiinit Ateenan lähellä sijaitsevaan Attica Park -eläinpuistoon.

Mutta jo tuolloin Särkänniemen tiedotuslinjaa pidettiin niukkana.  Päätöksestä siirtää delfiinit toisaalle oli kerrottu julkisuuteen. Tieto saadusta luvasta tuli kuitenkin eläintensuojelujärjestöltä.

Aamulehden mukaan Särkänniemen toimitusjohtaja oli luvannut, että “delfiinien tulevaisuudesta kerrotaan sitten, kun kerrottavaa on”.

Ei kerrottu. Lauantaina 27.8. Aamulehti kertoi saaneensa eläinsuojelujärjestöltä vinkin, että delfiinejä oltaisiin siirtämässä jo seuraavana yönä.

Särkänniemen johtoa ei tavoitettu kommentoimaan asiaa. Hallituksen jäsenet, jotka ovat lähinnä tamperelaisia poliitikkoja, joko eivät vastanneet tai kehottivat ottamaan yhteyttä toimitusjohtajaan, joka myös on tamperelainen poliitikko.

Toimitusjohtaja on jättänyt vastaamatta soittopyyntöihin yli vuorokauden ajan.

Eläintensuojelujärjestöt seurasivat tapahtumia ja välittivät videokuvaa. Media ampaisi perässä paikalle. Keskustelu sosiaalisessa mediassa paisui valtavaksi.

Someraivosta ei voi puhua. (Särkänniemen johtoa ei ole esimerkiksi toivottu lastattavan vedellä täytettyihin kontteihin.) Ihmisten kirjoituksista heijastuu pettymys.

Särkänniemi aliarvioi tapahtuman merkityksen suomalaisille. Ei voi puhua viestinnän epäonnistumisesta: viestintää ei yksinkertaisesti ollut. Delfiinien siirrosta tiedottaminen jäi Tampereen poliisin tehtäväksi.

Miksi me välitämme?

Miksi niin monet välittävät siitä, mitä Särkänniemen delfiineille tapahtuu? Eihän eläinkuljetuksesta tarvitse lähettää tiedotetta ja ottaa vastaan kysymyksiä.

Kyse ei ole ainoastaan siitä, että älykkäitä eläimiä on pidetty vuosikymmenet olosuhteissa, joissa ne voivat huonosti.

Kyse on näistä nimenomaisista yksilöistä.

Särkänniemen delfiineistä vanhimmat pyydystettiin ja tuotiin Suomeen vuonna 1984. Ne ehtivät tehdä töitä ja tulosta huvipuistolle 30 vuotta – suurin piirtein saman ajan kuin suuret ikäluokat viettivät työelämässä.

Tampereen kaupungin omistamalla Särkänniemen huvipuistolla on yli 500 000 vuosittaista kävijää. Suuri osa suomalaisista on nähnyt nämä delfiinit. Suurella osalle suomalaisista nämä delfiinit ovat tarjonneet unohtumattoman kokemuksen.

Kyse on kansallisesta mustasta pisteestä. Nyt, kun tajuamme vankeudessa elävien älykkäiden eläinten kärsimyksen, on takaisinmaksun aika.

Vastuuta ja vastauksia

Vielä vuonna 2014 Särkänniemen johto korosti Suomen Kuvalehden haastattelussa huvipuiston “moraalista ja eettistä” vastuuta delfiineistä koko niiden elämän ajan.

Tuolloin delfiinit yhä esiintyivät yleisölle.

Nyt Särkänniemen olematon viestintä on valtava epäonnistuminen myös siksi, että se antaa aihetta vain yhteen johtopäätökseen: delfiinien tulevaisuus ei ole ainakaan nykytilaa parempi.

Delfiinejä ollaan kuljettamassa Ateenan alueella sijaitsevaan Attica Park -eläinpuistoon. Nettisivun mukaan eläinpuisto ei järjestä delfiininäytöksiä (shows) vaan opetuksellisia esityksiä (educational presentations).

Arvoitukseksi jää, mikä näytöksen ja esityksen ero on. Ehkä näytöksissä delfiinien ”kouluttajat” esiintyvät paljastavammissa vaatteissa.

Kuten Attica Parkissa, delfiinien ja muiden älykkäiden lajien vangitsemista ja esittelyä yleisölle perustellaan usein kasvatuksella. Eläinten esittely maksavalle yleisölle on opettavaista.

Sitä se onkin. Suomalaisten kokemus Särkänniemen delfiineistä on opettanut meille sen, ettei älykkäitä eläimiä voi kohdella miten vain.

Me ansaitsemme tietää, mitä näille delfiineille tapahtuu, koska olemme niille velkaa.

34 kommenttia

  1. Marjo

    minä halua että nämä delfiinit saavat hyvä kohtelun ja että tutut hoitajat jäävät sinne ja tuttu eläinlääkäri koska sen olemme velkaa niille että saamme tietää miten niitä kohdellaan ja kun siellä on tutut ihmiset luotamme siihen että delfiinit saavat hyvä kohtelun ja hoidon niin kauan kun elävät.

  2. Tarja Tanskanen

    Lisätietoja Särkänniemen rikoksesta delfiinejä kohtaan, valheen syöttämisestä ja delfiinien kovasta kohtalosta:

    https://www.facebook.com/notes/tarja-tanskanen/s%C3%A4rk%C3%A4nniemi-valehtelee-attica-zoon-delfiinialtaiden-syvyydest%C3%A4-ja-vesim%C3%A4%C3%A4r%C3%A4st%C3%A4/1774770099468057

    https://www.facebook.com/notes/tarja-tanskanen/palaute-s%C3%A4rk%C3%A4nniemelle-delfiinien-puolesta/1775228456088888

    https://www.facebook.com/notes/tarja-tanskanen/kaisa-ansami-s%C3%A4rk%C3%A4nniemen-delfinaario-kappaleita-ep%C3%A4virallisesta-historiikista/1773474489597618

    https://www.facebook.com/notes/tarja-tanskanen/tomperi-tuukka-so-long-and-thanks-for-all-the-fish-moraalikeskustelusta-poliitti/1777148272563573

    https://www.facebook.com/notes/tarja-tanskanen/juttuvinkkej%C3%A4-sn-n-delfiineihin-liittyen-mot-ohjelmalle/1775224172755983

    Särkänniemellä on mahdollisuus hyvittää rikoksensa.

    Ostaa delfiinit itselleen, hoitaa ne asiallisesti Atticassa luonnonvesiturva- alueen valmistumiseen saakka 2-5 vuoden ajan, vapauttaen ne Kreikan sirkusorjuudesta ja rahoittaa luonnonvesiturva- alueen rakentaminen sekä delfiinien loppuelämän hoito merialueella.
    Näin toimien SN: llä olisi mahdollisuus vielä pestä kätensä delfiinien verestä. Kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *