Ilmastokokous mediassa

Ilmastonmuutos poliittisena keskustelunaiheena eli huippukauttaan ennen joulukuussa 2009 järjestettyä Kööpenhaminan ilmastokokousta. Suurista odotuksista huolimatta neuvotteluiden lopputuloksena saatiin kasaan vain ympäripyöreä julkilausuma.

Kiinnostus ja usko ilmastokokouksia kohtaan hiipui. Pian talouskriisi pyyhkäisi ilmastonmuutoksen syrjään politiikan asialistalta.

Itse ilmastonmuutoksen uhka ei tietenkään ole kadonnut mihinkään.

Varsovan ilmastokokous mediassa

YK:n vuotuinen ilmastokokous on paikka, jossa koordinoiduista kansainvälisistä toimista uhkaan vastaamiseksi on tarkoitus sopia. Viimeisin kokous järjestettiin marraskuussa 2013 Varsovassa.

Median asialistalla elintärkeiden poliittisten kysymysten soisi tietenkin olevan kärkipäässä. Käytännössä Varsovan ilmastoneuvottelut jäivät esimerkiksi maan suurimman päivälehden uutisoinnissa pitkälti pimentoon.

Helsingin Sanomat heräsi uutisoimaan neuvotteluista tapahtuman alkua edeltäneenä päivänä, ja julkaisi pariviikkoisen kokouksen aikana kourallisen tekstejä. Keskeisimmät asetelmat ja tulokset kerrottiin, mutta yleisesti HS näyttää uutisoineen asiasta lähinnä velvollisuuden täyttämiseksi.

Erityisen huomiota herättävää on johtavien poliittisten päättäjien kommenttien puuttuminen ilmastonmuutosta koskevista uutisista. Samaan aikaan median ryöpytyksessä olleen Kevan pääjohtajan Merja Ailuksen tapausta kiirehtivät kommentoimaan kaikki maan johtavat poliitikot. Ilmastonmuutoksesta uutisissa puhuivat lähinnä ympäristöministeri ja Suomea neuvotteluissa edustaneet virkamiehet.

Kotimaista uutisointia voi verrata muihin maihin. Esimerkiksi brittiläinen the Guardian raportoi Varsovasta selvästi kattavammin: COP19-kategoriassa julkaistiin noin seitsemänkymmentä uutista, joista useissa oli voimakkaasti kantaaottava sävy.

The Guardianin uutisoinnissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävien toimenpiteiden kiireellisyyttä korostetaan ja osallistumista niihin vaaditaan niin kotimaalta kuin muiltakin.

Takavuosina kestävän kehityksen Rio+20-konferenssin yhteydessä Guardian vaati voimakkaasti pääministeri David Cameronia osallistumaan.

Vertailu ei ole aivan reilu. The Guardian on suuri, kansainväliselle yleisölle uutisia tuottava julkaisu. Se on myös selvästi vasemmalle kallellaan eikä pyri vaikuttamaan poliittisesti puolueettomalta samaan tapaan kuin suomalaiset sanomalehdet.

Puuttuva uutinen

Perinteisten uutiskriteerien valossa ilmastokokous ei tietysti ole kovin mediaseksikäs aihe. Lisäksi sopimuksen syntymättä jääminen ei ole varsinainen uutinen – neuvottelujen tuloksessa ei ollut mitään odottamatonta.

Silti ilmastoneuvottelujen epäonnistumisen pitäisi saada enemmän huomiota.

Suomenkin kannat ilmastoneuvotteluissa ovat poliittisen prosessin tulos. Median tulisi vahtia päättäjiä myös silloin, kun tärkeistä asioista jätetään päättämättä.

Arto Kekkonen on viestinnän opiskelija Helsingin yliopistossa.

3 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.