Etiikan kiusaukset

”Varmin tapa päästä kiusauksesta on langeta siihen välittömästi.”

Oscar Wilden ilkikurinen lause on harmillisen tosi. Lankeemus jättää tyhjän olon. Langennut ihmettelee, kuinka viettelys saattoi olla niin suuri ja saavutettu tyydytys niin vähäinen.

Kiusaus, johon sekä yllytyksestä että omaa typeryyttäni usein sorrun, on mielipide. Otan kärkkäästi kantaa turhanpäiväisiin asioihin.

Rakentakoot guggenheiminsa tai olkoot rakentamatta! Mitä väliä sillä on, kun toisaalla vallanhimon sokaisemat raivopäät tappavat suruttomasti kenet tahansa, joka eteen sattuu, tai polttavat ja hautaavat ihmisiä elävältä.

Tuntuu typerältä puolustaa intohimoisesti itsestään selviä eettisiä normeja. On turhuuksien turhuus nousta julistamaan sormi pystyssä, että ketään ei saa tapaa mielipiteittensä vuoksi.

Sitä, joka ei tätä ymmärrä, ei opettavainen esitelmöinti saa parantamaan tapojaan.

Monta kertaa olen ajatellut, että kannattaisi luopua koko epätoivoisesta yrityksestä ottaa kantaa moraalikysymyksiin. Kaikki on joko sanomattakin selvää tai turhaa ja tehotonta.

Ihmiselämän kunnioittamista ja sananvapautta vaativien palopuheiden sijasta pitäisi turvautua muihin keinoihin. Jos sellaisia ei keksitä, on viisainta käyttää hengenvoimansa johonkin suunpieksäntää hyödyllisempään, esimerkiksi runojen kirjoittamiseen tai huuliharpun soittoon.

Kirjoitin kerran erääseen lehteen uskonnollisen kolumnin, jonka kerettiläisyydestä tuntematon lukijani sydämistyi. Lukijanpalautteessaan hän uhkasi, että minut passitetaan Ruben Stillerin kanssa helvettiin ja pannaan samaan pataan kiehumaan. Voisi helvettiin toki ikävystyttävämmässäkin seurassa joutua, mutta yritän silti pitää mielessäni Raamatun varoituksen:

”Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin. Ja jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden jäsenen, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.” (Matteus 5:29 –30)

Silmäni viettelevät minua tekemään maailman menosta moraalisia arvioita ja käteni kirjoittamaan kantaaottavia kirjoituksia.  Joskus onnistun voittamaan kiusauksen muutoinkin kuin Oscar Wilden suosittelemalla tavalla.

FM Torsti Lehtinen on kirjailija, kolumnisti, suomentaja ja luovan kirjallisuuden opettaja. torstilehtinen[at]gmail.com, kotisivut.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *