Blogissani kirjoitan bloggaamisen ja bloggaajien etiikasta, ja välillä pohdin myös blogiportaalien ja yhteistyökumppaneiden toimintaa. On kuitenkin syytä kurkottaa myös ruudun toiselle puolelle ja pohtia blogien lukijoiden etiikkaa.
Kun tein Suomen luetuimpia muotiblogeja koskevaa tutkimusta, moni bloggaaja kertoi bloggaamisen nurjana puolena olevan joidenkin lukijoiden ikävät kommentit blogissa ja keskustelufoorumeilla.
Vaikka bloggaajat kertoivat jättävänsä julkaisematta ilkeimmät kommentit, ne jäävät painamaan mieltä. Pahimmillaan kommentit täyttävät jopa kunnianloukkauksen tunnusmerkit.
Jopa blogien kommentteja rajumpi maailma ovat kuitenkin anonyymin kommentoinnin mahdollistavat keskustelufoorumit Vauva.fi ja Suomi24. Erityisesti Vauva.fi:ssä on lukuisia bloggaajien ulkonäön ja elämäntyylin arvostelemiseen sekä yksityiselämään liittyvien asioiden utelemiseen omistettuja ketjuja.
Viime viikkoina keskustelijat ovat viihdyttäneet toisiaan karrikoiden bloggaajien kirjoitustyylejä ja arvuutellen, kenestä bloggaajasta on kyse. Harmittomana ja myös bloggaajien mielestä hauskana alkanut ketju äityi lopulta niin asiattomaksi, että Vauva.fi:n ylläpito poisti keskustelun. Moni muukin bloggaajia käsittelevä keskustelu on lopulta poistettu asiattoman sisältönsä takia.
Anonyymejä blogijuoruja
Ikävien kommenttien ja anonyymien keskustelujen lisäksi myös Suomeen on rantautunut uusi tapa lynkata bloggaajia.
Muutama vuosi sitten blogosfääriin ilmestyi bloggaajien elämää ruotiva paljastelublogi, jonka nimetön kirjoittaja kertoi perättömiä juoruja suosituista bloggaajista. Blogi hävisi nopeasti, kun monet sen kohteena olleista bloggaajista tekivät rikosilmoituksen.
Valitettavasti tälle blogille on kuitenkin syntynyt seuraaja. Marraskuun lopussa perustetun blogin tarkoitus “ei ole ainoastaan haukkua ja etsiä bloggaajien mokia, vaan myös kehua bloggaajia (niitä jotka sen ansaitsevat)”.
Nimettömänä pysyttelevä kirjoittaja lupaa lukijoidensa saavan “paljon kiinnostavaa lukemista meidän niin ihanista bloggaajistamme (heidän täydellisine elämineen;) )”.
Ihan tavallisia ihmisiä
Internetissä sana on vapaa ja mahdollisuus anonyymiin avautumiseen poistaa estoja. Bloggaajien elämäntyyli ja ulkonäkö herättävät kateutta. Nettiajan “julkkiksina” bloggaajat saavat oman osansa yleisön arvostelusta.
Mikään ei silti anna lukijoille oikeutta puuttua bloggaajien henkilöön tai pyrkiä loukkaamaan heitä kommenteilla ja juoruilla. Bloggaajakin on tavallinen ihminen.
Erotuksena varsinaisiin julkkiksiin bloggaajien kasvot harvemmin valtaavat perinteistä mediatilaa. Heillä on omat mediansa – blogi ja some-kanavat – jonne yleisö ei vahingossa eksy ja josta voi sisällön tai henkilön ärsyttäessä pysyä myös helposti erossa.
Olen blogissani peräänkuuluttanut bloggaajilta vastuunkantoa, mutta sitä sopii vaatia myös lukijoilta.
VTM Salla Kääriäinen työskentelee viestintä- ja markkinointitoimisto Myyssä. Sallan syksyllä 2014 valmistunut Pro gradu -tutkielma käsittelee Suomen luetuimipen muotibloggaajien etiikkaa. Tutustu Sallan blogiin: https://bloggaajanetiikka.wordpress.com tai ota yhteyttä: sallakk[at]hotmail.com
Bloggaajat kohtaavat loukkaavaa kritiikkiä ja arvostelua. Myös lukijoilla on vastuunsa, kirjoittaa Salla Kääriäinen
http://t.co/yM2YmZdCAG
RT @HRydenfelt: Bloggaajat kohtaavat loukkaavaa kritiikkiä ja arvostelua. Myös lukijoilla on vastuunsa, kirjoittaa Salla Kääriäinen
http:…
RT @HRydenfelt: Bloggaajat kohtaavat loukkaavaa kritiikkiä ja arvostelua. Myös lukijoilla on vastuunsa, kirjoittaa Salla Kääriäinen
http:…
Tähän kohtaan sellainen kyynelhymiö. http://t.co/PioPEUJd4T
RT @HRydenfelt: Bloggaajat kohtaavat loukkaavaa kritiikkiä ja arvostelua. Myös lukijoilla on vastuunsa, kirjoittaa Salla Kääriäinen
http:…